WordPress 5.0 “Bebo” is nu beschikbaar om te downloaden. Deze update, vernoemd naar de Cubaanse jazzmuzikant Bebo Valdés, is een grote mijlpaal voor WordPress. De Classic Editor wordt hierbij namelijk standaard vervangen door de nieuwe Gutenberg editor.

Gutenberg blocks
In plaats van een groot blanco canvas, wordt de content nu verdeeld in een verzameling individuele blocks die onafhankelijk zijn van de content als geheel. Met andere woorden: je kunt de HTML van één block bewerken zonder dat dit invloed heeft op de andere blocks.

De editor bevat momenteel ruim 16 blocks om content toe te voegen. Je kunt meer blocks toevoegen door plugins te installeren en te activeren.

Elke block heeft twee plekken waar je de content kunt manipuleren. Ten eerste de Toolbar, die wordt weergegeven als je met je muis over een block heen gaat. Ten tweede de Inspector, die in de rechter zijbalk te vinden is. Hier vind je minder vaak gebruikte instellingen die meer schermruimte vereisen.

In de onderstaande video kun je de nieuwe editor in actie zien.

Twenty Nineteen
Net zoals bij elke grote WordPress update heeft Bebo ook een nieuw standaard thema gekregen: Twenty Nineteen. Dit thema is volledig compatibel met de nieuwe editor en biedt een WYSIWYG ervaring.

Wat gebeurt er met bestaande content?
Content die niet met de nieuwe editor is gecreeerd wordt in een Classic block geplaatst. Dit block imiteert de oude editor en biedt gebruikers de keuze om de content naar blocks te migreren. Het is echter niet vereist om content naar blocks om te zetten. De meeste bestaande content zal niet beinvloed worden door het updaten naar WordPress 5.0.

Nog niet klaar voor WordPress 5.0 Bebo?
Als je nog niet klaar bent voor Gutenberg of compatibiliteitsproblemen met thema’s en plugins tegenkomt, kun je de Classic Editor plugin installeren. Deze plugin zal Gutenberg uitschakelen en vervangen door de oude vertrouwde editor. Het WordPress team zal deze plugin in elk geval blijven ondersteunen tot en met 31 december 2021.